Inbreuk op de merken ARVA SPICES moet stoppen
Winst voor de bekende formstrip van Puma
Good Law is weer een medewerker rijker!
Spelletjes, merken, auteursrecht en wat dies meer zij
Auteursrecht en haar uitzonderingen
Normaal gesproken komen de inkomsten die uit het auteursrecht ontstaan toe aan de maker. Er zijn hier echter belangrijke uitzonderingen op terug te vinden. Lees hier wanneer daar sprake van is.
Counterfeit in de spotlight bij RADAR
RADAR gaat met onze collega’s in gesprek over de handel in namaakproducten en de negatieve consequenties voor de consument en de merkhouder.
Auteursrecht - wat mag wel, en wat mag niet?
Sander Verbeek gaat in gesprek met BoekenBusiness over wat wel en niet mag binnen het auteursrecht.
Intellectueel Eigendomsrechten ten tijde van het faillissement
Op 21 januari 2021 wordt er een avondklok aangekondigd in Nederland. Meer ondernemingen zullen de eindstreep van de coronacrisis hierdoor niet halen. Hoe zit het met hun intellectueel eigendomsrechten ten tijde van het faillissement?
Ontwikkeling van kwade trouw binnen het merkenrecht
Bona fide; in good faith; te goeder trouw; het zijn allemaal aanduidingen voor één van onze meest fundamentele rechtsbeginselen. Recht hiertegenover staat het beginsel van malafide, bad faith, of kwade trouw. Deze twee beginselen leven voort in bijna al onze rechtsgebieden; zo ook in het merkenrecht.
Fair use in het Nederlands auteursrecht?
Appels met peren vergelijken: het bezwaar van Apple tegen de inschrijving van een peer als beeldmerk
Bevoegdheidsincident in procedure over bedrijfsgeheimen
EWAC spreekt Curium c.s. aan voor het onrechtmatig gebruikmaken van bedrijfsgeheimen, omdat Curium c.s. tekortgeschoten zou zijn in de nakoming van de geheimhoudingsovereenkomst. Curium c.s. vordert dat de rechtbank zich onbevoegd verklaart en de zaak naar de rechtbank Den Haag verwijst.
Prejudiciële vragen aan het Hof: aanbieding e-book is een mededeling aan het publiek
Sinds 2014 procederen de Nederlands Uitgeversverbond en Groep Algemene Uitgevers enerzijds en Tom Kabinet anderzijds over de vraag of deze nieuwe vorm van exploitatie van werken in strijd is met de rechten van de auteurs. Voor de rechters van de rechtbank Amsterdam en Den Haag was het zeker geen uitgemaakte kwestie. Er zijn dan ook vrijwel direct prejudiciële vragen voorgelegd aan het Hof van Justitie, die zijn beantwoord op 19 december 2019.
Gegarandeerd vertrek in tijden van corona?
Volgens de Reclame Code Commissie moet voorzichtig worden omgegaan met de term “Gegarandeerd vertrek” in reisadvertenties.
Hooggeëerd publiek, Edelachtbare Heer/Vrouwe, Prejudiciële vragen aan het Hof: is de rechter publiek?
Een pleidooi of comparitie heeft soms iets weg van een optreden of een voorstelling. Het vrijhouden in de agenda van de bewuste dag, het instuderen van de tekst, het aantrekken van het kostuum (de toga) en uiteraard het publiek (de rechter, griffier en eventuele belangstellenden) dat reikhalzend uitkijkt naar wat (de advocaten van) partijen te melden hebben. Maar is het publiek, en met name de rechter, ook aan te merken als publiek in de zin van de Auteursrechtrichtlijn?
Ook de Handelsnaam die associaties met branche oproept, geniet een beperktere beschermingsomvang
In het oudste gedeelte van Amsterdam wordt het oudste beroep van de wereld bedreven. Het gebied De Wallen is wellicht een van de bekendste toeristische attracties in de hoofdstad van Nederland. De rode kleur van de peeskamertjes is onlosmakelijk verbonden met de vrouwen van lichte zeden. Het afwerkgebied staat voor de toerist dan ook niet voor niets bekend als (the) Red Light District. De "Red Lights" zijn zeer recent ter sprake gekomen in een kort geding met betrekking tot handelsnamen van internet platforms voor escortdiensten. Het verband tussen Red Lights en prostitutie is snel gelegd, maar betekent dit ook dat een onderneming met deze naam een beschrijvende handelsnaam voert?
Hoe McDonald's haar merk BIG MAC verloor (maar dit waarschijnlijk ook weer terugkrijgt)
Bekende merken als HEMA en KRUIDVAT genieten in de Benelux een grotere beschermingsomvang dan andere merken omdat zij bekend zijn bij een aanmerkelijk deel van het Benelux publiek voor wie het merk bestemd is.
Vierkante chocoladereep exclusief recht van Ritter Sport
De hoogste rechtbank in Duitsland heeft geoordeeld dat geen inbreuk mag worden gemaakt op het vormmerk van Ritter Sport met vierkante chocoladerepen van Milka.
Krokodillenondergoed van de HEMA maakt toch inbreuk
Hoewel de voorzieningenrechter van de rechtbank anders oordeelde, heeft het Gerechtshof Den Haag geoordeeld dat het kindergoed van de HEMA, waarop krokodillen staan afgebeeld, inbreuk maakt op het krokodil-beeldmerk van Lacoste.
Namaak in Nederland
De douane in Nederland onderschept iedere dag containers vol met namaakspullen. RTL Nieuws sprake met de douane en namaakbestrijder ‘John’ over het opsporen en de gevolgen van counterfeit in Nederland.