Contracten en verbintenissenrecht in tijden van Corona-crisis

Good Law B.V. is naast het Intellectueel Eigendomsrecht, privacy- en ICT-recht, eveneens gespecialiseerd in het verbintenissenrecht.

Door de Corona-crisis komen contractspartijen voor nieuwe situaties te staan en daarmee mogelijk ook voor juridisch andere situaties dan voorheen, bijvoorbeeld omdat nakoming van de partij zelf of juist de andere partij niet, niet nu, of slechts gedeeltelijk mogelijk is. Hoe dien je met deze nieuwe uitdagingen om te gaan? Wat is redelijk om te vragen, en wat zijn de gevolgen voor de keten waarin de contractspartij opereert?

Met geduld, begrip voor uw zaak en een no-nonsense houding, staan wij voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en inzicht te geven in uw goed recht in tijden van crisis.

Wij kunnen u bijvoorbeeld helpen bij: 

  • De huidige uitleg van contracten en overeenkomsten: wat zijn uw verplichtingen, aansprakelijkheden, en hoe werkt het met privacy?

  • Niet nakoming: hoe kan ik heronderhandelen over een reeds gesloten contract? Wat valt er onder overmacht? Is verwijzing naar de Corona-crisis een onvoorziene omstandigheid die in het specifieke geval gehonoreerd zou moeten worden? Wat is redelijk en billijk in de specifieke omstandigheden? Hoe ga je met elkaar verder?

  • Ontbinding en incasso’s: is er een mogelijkheid om een (duur)overeenkomst volledig te ontbinden? Wanneer kan iemand gerechtvaardigd betalingsverplichtingen opschorten en wanneer niet?

  • Schadevergoedingen: heb ik, of heeft de andere partij daar recht op?

  • Wanneer kan een bestuurder persoonlijk aangesproken worden? 

In de eerste “Corona-uitspraken” hebben wij gezien dat Corona niet zonder meer een rechtvaardigingsgrond is voor het niet nakomen van contractuele verplichtingen. In principe levert iedere tekortkoming in de nakoming van een overeenkomst een verplichting op om de schade te vergoeden die de ander daardoor lijdt. Daarom is het van belang om steeds vast te stellen welke prestatie de andere partij al heeft geleverd, en wat de reden is voor het niet nakomen. Waarom wordt de rekening niet betaald? Er is niet bij voorbaat sprake van gerechtvaardigde omstandigheden zoals opschorting, overmacht of onvoorziene omstandigheden. Of kan er verrekend worden? 

Deze specialiteit bezitten wij in het bijzonder ook voor de Nederlandse Antillen (onder meer Curaçao, Aruba en St. Maarten). Wij zijn bekend en ervaren in het Nederlands recht, en weten op welke manier wij dit kunnen toepassen in de manier hoe zaken werken op de Nederlandse Antillen.

Wij geloven dat we elkaar door de crisis heen kunnen helpen als we creatief blijven nadenken en nieuwe wegen zoeken als de bekende wegen worden afgesloten. Wij werken vanuit het principe: ondernemers voor ondernemers. Daarom bieden wij deze dienst aan voor een gereduceerd uurtarief dat rekening houdt met de moeilijke tijden waarin iedereen zich nu bevindt.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Previous
Previous

Good Law breidt verder uit

Next
Next

WIJNEN.WIJNEN.WIJNEN: het businessmodel van RUMAG vanuit merkenrechtelijk perspectief